Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Ανισοτητες

Η Ελλάδα μετά την Πορτογαλία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών από τις χώρες της Ε.Ε.
Το 22% του πληθυσμού στη χώρα μας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ η συνεχής μείωση των κοινωνικών δαπανών τα τελευταία χρόνια -όταν αυτές οι δαπάνες δε φτάνουν σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη- κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Πρέπει να 'νοικοκυρέψουμε' τη χώρα και στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να προβούμε σε κοινωνικές παροχές έλεγε η κυβέρνηση. Είναι σε θέση όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την ίδια στιγμή να διαθέτει 900 εκατ. Ευρώ για τα αναδρομικά των δικαστικών; Προφανώς ως προϊόν νοικοκυρέματος;
Ακομη και ο πλέον καλόπιστος πολίτης διαπιστώνει πως η άνιση κατανομή του πλούτου, οδηγεί καθημερινά όλο και περισσότερους πολίτες σε όλη τη χώρα σε μεγαλύτερη απόγνωση, τους οποίους καθηλώνει σε καθεστώς εξάρτησης από τους ΄όποιους' ισχυρούς.
Ο Νομός Θεσσαλονίκης αποτελεί προκλητικό παράδειγμα ανισοτήτων.
Κυκλοφορώντας κανείς στην πόλη της Θεσσαλονίκης με έκπληξη θα διαπιστώσει πως κυκλοφορούν TAXI pets, δηλαδή ΤΑΧΙ για μικρά ζωάκια!
Προσωπικά δεν έχω τίποτα με τα μικρά αξιαγάπητα κατοικίδια, ούτε φυσικά και με τους ιδιοκτήτες τους, που με αγάπη τα φροντίζουν.
Την ίδια στιγμή όμως στο Νομό Θεσσαλονίκης σε αρκετά σημεία της Επαρχίας Λαγκαδά δε φτάνει καν η συγκοινωνία μέσα στα χωριά. Στα χωριά Κοκολού, Μόδι, Βαμβακιά και άλλα πρέπει να περπατήσεις, αν δεν έχεις Ι.Χ. αυτοκίνητο αρκετά χιλιόμετρα για να βρείς κάποιο μέσο μεταφοράς και να πας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Υγείας κλπ.
Σκυλίσια ζωή η ανθρώπινη ζωή...ή καλύτερα ζωή φτωχού...Δεν ξέρει κανείς τι να προτιμήσει.
Επειδή το χάσμα των ανισοτήτων στο Νομό Θεσσαλονίκης δεν περιορίζεται μόνο στη δυνατότητα πρόσβασης με μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά διατρέχει όλο το φάσμα της ζωής των πολιτών (κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό). πρέπει να κλείσει άμεσα η στρόφιγγα παραγωγής φτώχειας και αυτό εξαρτάται όχι μόνο από τους πολιτικούς αλλά και από τους πολίτες....


(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα 'Όραμα Ζωής' που εκδίδει ο Σύλλογος υποστήριξης ατόμων με αιματολογικά προβλήματα)

3 σχόλια:

kapsos είπε...

γεια σας κυρια καρασαβιδου,
λεγομαι χρηστος ευαγγελινος και ζω στην επανωμη.αφορμη για αυτο εδω το σχολιο αποτελεσε το εντυπο που εκδοσατε υπο τον τιτλο ΕΚΔΟΧΕΣ.εχω λοιπον να πω τα εξης.
διαπιστωσα απο τα γραφομενα σας μια διαθεση για προσφορα στα κοινα,καθως και μια ικανοτητα πανω στο θεμα της εργασιας σας ως ψυχοθεραπευτριας.για τι λοιπον νομιζετε πως θα προσφερετε καλυτερα απο τη θεση της βουλευτου?αν εκλεγειτε δε θα απομακρυνθειτε απο το αντικειμενο της δουλειας σας?δε θελω να πιστεψω πως επιδιωκετε μονο την εξουσια.το καθαρο σας προσωπο αλλα δειχνει.
προτεινω λοιπον να παραμεινετε αφανης ηρωας διοτι η εξουσια ειναι βρωμικη και διαφθειρει.θα μπορουσατε να παλεψετε με αυτο μονο αν διαθετατε μια πολιτικη ιδιοφυια που δεν διαθετετε.και αυτο προκυπτει απο τον προεκλογικο σας αγωνα.αυτα που πρεσβετετε ειναι σχεδον τετριμενα.ποιος δεν ενοχλειται απο τις ανισοτητες δηλαδη,οπως εσεις?ποιος δε διαφωνει με την γαλαζια συνεντευξη?ειναι σωστα αυτα που λετε,πολυ σωστα,αλλα δεν ειναι καινουρια.κι αυτο ειναι κατι που διωχνει τους νεους απο κοντα σας.δε μας νοιαζουν τα σωστα,μας νοιαζουν τα καινουρια.
σας ευχομαι καλη επιτυχια στο δρομο που διαλεξατε

χ. ευαγελινος

Ανώνυμος είπε...

αγαπητή κυρία Καρασαββίδου,
ανηκω στους λεγόμενους αναποφάσιστους, αυτούς που είναι απογοητευμένοι περισσότερο από την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών παρά από τα (λίγα) έργα τους.
Φαίνεται από τα κείμενά σας στην ιστοσελίδα αυτή οτι μάλλον δεν αήκετε στην κατηγορία αυτή.
οι πολίτες του Τρίλοφου, στον οποίο ζω, θα σας υποστηρίξουν ελπίζοντας οτι θα προσφέρετε κάτι διαφορετικό στον τόπο μας

φιλικά

γιώργος

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΙΣ 11 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!

θα πώ δυό λόγια μοναχά...

Είναι γελασμένος όποιος πιστεύει ότι ο λαός δεν εμπιστεύθηκε τον ΓΑΠ στις εκλογές. O Πρόεδρος πάλεψε ουσιαστικά μόνος του σε αυτές τις εκλογές. 'Οτι ποσοστό πήρε το ΠΑΣΟΚ, το πήρε λόγω του ήθους, των ιδεών και του οράματος του ανθρώπου αυτού. 'Οσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ είχαν την ελπίδα ότι με τον ΓΑΠ η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να αλλάξει προς το καλύτερο.

Όμως φαίνεται πως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο για έναν ηγέτη σαν το ΓΑΠ. Μάλλον βολεύει καλύτερα το ρουσφέτι, η εσωκομματική διαπλοκή, οι ομάδες, οι καρέκλες, κλπ.
Καρφώσανε πισώπλατα τον ΓΑΠ με τον πιο χυδαίο τρόπο. Ντρέπομαι που τέτοιοι άνθρωποι παραμένουν στο κόμμα και συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα και ανενόχλητοι.
Η ομαδούλα που στήνει εδώ και καιρό ο κος Βενιζέλος δε θα βγει ούτε Γ’ εθνική. Το πιάσαμε το νόημα . Δεν τρώμε κουτόχορτο.